Rabarberkaka
En väldigt god och enkel rabarberkaka. Byt gärna ut rabarbern mot annan frukt eller bär.
Ingredienser:
75 g smör eller margarin
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl rabarber
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 1 kaka).
3. Smält matfettet. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
4. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt.
5. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det och matfettet i smeten. Häll smeten i formen. Strö på rabarbertärningarna (skurna i ca 1 cm stora tärningar) och kardemumman.
6 .Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter.
7. Kakan ska vara lite kladdig och seg.
Servera gärna lättvispad grädde eller vaniljglass till.
Tips: Skär rabarbern i mindre bitar och använd 5 dl istället för 4 dl rabarber. Kardemummakärnorna kan bytas ut mot färdigmald kardemumma. Strö gärna över 1 tsk mald ingefära - vilket är supergott i all bakning och nyttigt för hälsan! Avslutade med att ringla över lite ljussirap över kakan innan den åker in i ugnen.
/ Emme